Digitalisering

Waar te beginnen met digitaliseren

Van digitaliseren naar automatiseren

Om de processen zo gestroomlijnd en efficiënt mogelijk te laten verlopen is het van belang dat er begonnen wordt met digitalisering. Eenvoudig gezegd van papier naar computerapparatuur, van mappen naar harde schijven. Meerdere bedrijfsprocessen kunnen in zo’n digitale transitie onder handen worden genomen. Zo is het goed om bijvoorbeeld te kijken naar de supply chain, hoe worden de orders uitgewisseld met de leverancierspartner. Maar ook belangrijk is je communicatie en dan vooral digitale communicatie. Hoe lopen de lijnen binnen jouw organisatie? Hoe werkt de urenregistratie onder het personeel? Gebeurd dit nog via de email of roosters op papier óf is er al nagedacht over het gebruik van bepaalde software hiervoor. Het bezig zijn met zoeken naar innovaties voor dit soort processen zal op langer termijn bijdragen aan de kosten besparingen voor de toekomst. (Besparingen op kosten door digitalisering kan oplopen tot maar liefst 47% tegen 2030)

Koppel losse eilandjes tot één informatiemetropool

Veel organisatie werken met verschillende soorten bedrijfssoftware. Eerlijkheidshalve dient er ook gezegd te worden de keuze hiervoor is erg divers. Het nadeel van het gebruik van verschillende systemen/apps/softwarepakketten is het dat de onderlinge communicatie vaak tekort schiet. Deze eilandjes hanteren vaak hun eigen datastructuur, waardoor de informatie niet automatisch op de juiste manier van het ene eilandje bij het ander eilandje terecht komt. Natuurlijk zijn hier ook oplossingen voor, zo kan er gewerkt worden met API’s tussen de verschillende systemen of kan ervoor gekozen worden om een overkoepelende schil over alle eilandjes heen te leggen.

Moderne fabrieken in de maakindustrie worden steeds complexer. Hierdoor ontstaan nieuwe uitdagingen die met hulp van automatisering, aangedreven door data kunnen worden opgemerkt en aangepakt. De grote massa aan gegevens die het gevolg is van moderne computersystemen en IoT hebben smart fabrieken in staat gesteld hun efficiëntie snel op te voeren. Hiermee wordt aanzienlijke winst geboekt bijvoorbeeld op het gebied van versnelde productie, verhoogde uptime en een vermindering van de foutmarge.

Digitaliseren vanuit eigen visie

Om niet hetzelfde lot te ondergaan als organisaties als Nokia en V&D is het belangrijk voor organisaties om niet achter te blijven in de digitale transformatie. De oorzaak dat deze organisaties uiteindelijk omvielen is dat zij niet konden opboksen tegen nieuwe, disruptieve bedrijven. In het geval van V&D was Coolblue hier een goed voorbeeld van, zij hebben een volledig digitale strategie en snappen de klant. Zij bieden door middel van moderne technologie, data en innovatie software de mogelijkheid om actuele voorraden te bekijken en bestellingen te tracken.

Start vandaag nog met digitaliseren

Begin beter van dan morgen. Heb jij nu het idee dat jouw organisatie nog de nodige stappen te maken heeft in het digitaliseringsproces. Dat is helemaal niet vreemd want veel organisaties weten niet precies waar (en hoe) ze moeten beginnen. Brainport Digital Factory beschikt over diverse digitaliseringsexperts die je graag geheel vrijblijvend op weg helpen.

Brainport Digital Factory Leden
Deze bedrijven staan klaar om je te helpen een winnaar te worden in Digital Factory

Door samen te werken met onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven in combinatie met de technologie om de digitalisatie te versnellen, ontwikkelen wij kennis over “what, why, how” van de digitale fabriek samen met onze leden.

nl_NLDutch